Opisano 6 typów wstrętu

4 czerwca 2018, 11:54

Naukowcy ujawnili 6 typów obrzydzenia, które chronią nas przed chorobami.



Ustalili, w jaki sposób gałka muszkatołowa chroni przed uszkodzeniem wątroby

28 maja 2018, 10:41

Gałka muszkatołowa wspomaga wątrobę.


Doskonale zachowana mumia z Pachacámac

25 maja 2018, 11:36

Zespół z Centrum Badań Archeologicznych Wolnego Uniwersytetu Brukselskiego odkrył na stanowisku Pachacámac w Peru doskonale zachowaną mumię.


Mutacje białka tau mogą zwiększać ryzyko nowotworu

24 maja 2018, 13:11

Mutacje białka tau, które zwykle kojarzy się z chorobami neurodegeneracyjnymi, wydają się nieznanym dotąd czynnikiem ryzyka nowotworu.


Podczas grilla skóra wchłania więcej wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych niż płuca

24 maja 2018, 12:10

Skóra jest ważniejszym szlakiem wychwytu rakotwórczych związków powstających podczas grillowania niż oddychanie i płuca. Autorzy artykułu z pisma Environmental Science & Technology zauważyli też, że ubranie nie chroni tak dobrze, jak mogłoby się wydawać.


Smog obnażony: jest metoda precyzyjnej analizy składu pyłu zawieszonego

24 maja 2018, 08:32

Atmosferyczny pył zawieszony, popularnie zwany smogiem, staje się coraz bardziej uciążliwy. Jego drobiny atakują płuca nie tylko mieszkańców dużych miast. W państwach uprzemysłowionych są obecne dosłownie wszędzie, nawet na obszarach leśnych pozornie odległych od aglomeracji miejskich


Krew schizofreników cechuje większa różnorodność mikrobiologiczna

23 maja 2018, 11:57

We krwi osób ze schizofrenią występuje materiał genetyczny większej liczby typów mikroorganizmów.


W wyższej temperaturze organizm lepiej radzi sobie z nowotworami i infekcjami

23 maja 2018, 11:11

Im wyższa temperatura ciała, tym szybciej organizm przystępuje do walki z infekcjami, ranami czy guzami nowotworowymi, wykazali matematycy i biolodzy z Uniwersytetów w Warwick i Manchesterze.


Poruszanie nogami kluczowe dla zdrowia mózgu i układu nerwowego

23 maja 2018, 10:29

Używanie nóg, szczególnie w ramach treningu obciążeniowego, wysyła do mózgu sygnały, które są kluczowe dla powstawania zdrowych neuronów.


Probiotyki chronią pszczoły przed grzybicą związaną z zespołem masowego ginięcia

21 maja 2018, 13:59

Dodawanie probiotyków do pokarmu dla pszczół sprawia, że stają się one bardziej oporne na nozemozę, grzybicę, która wiąże się z zespołem masowego ginięcia pszczoły miodnej (ang. Colony Collapse Disorder, CCD).


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy